Nieuws

Hoe toon je gastvrijheid bij een huizenruil

Geplaatst op: 01-12-2022 21:30:39

Je ‘thuis’ voelen in het huis van een ander…als gastheer wil je niets liever. Om deze ervaring te geven, is het bieden van gastvrijheid essentieel bij een huizenruil. Hoe kan je tenslotte anders een prettig verblijf hebben, wanneer je je niet welkom voelt in een huis? Van een persoonlijk berichtje tot een gevulde welkomstmand, samen met onze ‘huizenruilers’ delen wij hun tips over gastvrijheid en hoe zij elkaar bedanken voor de gastvrijheid die zij gekregen hebben.

“Er is niets fijner om onze gasten positief te verrassen bij aankomst, wij vinden het dan altijd zó leuk wanneer we hier vervolgens een berichtje over ontvangen; dat geeft ons echt een lach op ons gezicht. Bij iedere huizenruil maken wij een welkomstmandje met een flesje wijn en wat lokale versnaperingen. Samen met het mandje stellen we een persoonlijk berichtje op om hen een fijne vakantie te wensen en bieden we een welkomstmap aan. Het is een kleine moeite, maar het geeft zo’n leuke start van de vakantie”.

Een gouden tip!

Naast het bieden van een persoonlijke verwelkoming middels lokale producten, is het beschikbaar stellen van een welkomstmap een gouden tip. Iemand die voor het eerst in je huis komt, kent je huis niet. Denk bijvoorbeeld aan het delen van ‘huisregels’ of een navigatie naar de belangrijkste winkels in de buurt. Wellicht heeft je huis verschillende apparaten, die mogelijks wat uitleg vereisen. Als gastheer mag je er niet vanuit gaan dat de gasten alles al weten.

Oh ja!...Wie weet ken jij wel hét restaurantje of barretje dat zij absoluut niet mogen missen. Het hebben van een welkomstmap biedt een uitkomst om alle essentiële gegevens uit te schrijven. Een onmisbare vorm van gastvrijheid.

Ervaren of onervaren, Bij huizenruil is communicatie is de sleutel!

Communicatie is de sleutel, en dat zeggen wij niet zomaar. Stuur je gastheer altijd een bericht, wanneer je goed bent aangekomen bij het huis. Bedank hen wanneer zij iets persoonlijks hebben achtergelaten, of geef hen een complimentje over de woning. Het is een blijk van waardering voor de moeite die gedaan is door de gastheren.

Laat tijdens je vakantieperiode af en toe eens van je horen, dit kan via een berichtje of zelfs een telefoontje. Een geruststelling dat alles in goede handen is. Hoe vaak zeg je wel niet tegen elkaar: ‘Zouden onze gasten het naar hun zin hebben in ons huis?’

Niet enkel bij aankomst kan je als gast een blijk van waardering geven, maar ook bij het verlaten van het huis. Een klein handgeschreven bedankje, dat de gastheren bij thuiskomst lezen, kan een heel goed gevoel geven…Het vinden van een berg afwas daarentegen, zullen de gastheren minder kunnen waarderen.

Onderhoud daarnaast altijd nog even contact over het naderende vertrek. Hier kan je de formaliteiten bespreken rondom het vertrek en vragen naar de wensen over hoe men de woning dient achter te laten. Op deze manier heb je een huizenruil met wederzijds respect voor elkaars huis.

“Uit ervaring weten wij dat onze gasten vaak laat in de avond arriveren in onze woning, om deze reden zorgen wij altijd voor wat basisproducten; zo kunnen zij alvast genieten van een maaltijd. Vaak met wat fris, vruchtensap, basisbeleg, snacks … en natuurlijk het onmisbare flesje wijn. Ook voor de volgende ochtend is het altijd prettig als je de spulletjes in huis hebt voor een bakje koffie…dat is lekker wakker worden!”

Kortom, gastvrijheid is een klein gebaar met een groot effect. Het geeft een lach, een blijk van waardering en bovenal een warm gevoel bij een huizenruil. Iedere huizenruil geeft je daarnaast weer nieuwe ideeën om net dat extraatje te geven aan je toekomstige gasten. Huizenruil is gastvrij genieten!