Nieuws

Dé tips voor een succesvolle huizenruil

Geplaatst op: 09-11-2022 19:30:06

Van het allereerste contactmoment tot het sluiten van de huisdeur. Een huizenruil is verrassend, persoonlijk en bovenal leuk; toch brengt het regelen van een huizenruilvakantie heel wat voorbereiding met zich mee.  Wij delen graag met jou de belangrijkste tips om jouw huizenruil en vakantie tot een succes te maken.

Tips voor huizenruil

Een goed begin is het halve werk

Alles begint bij het leggen van een goede basis, namelijk de huizenruiladvertentie zelf. Onderschat niet het belang van een duidelijke en inhoudelijke ruiladvertentie op het ruilplatform. Met een leuke aanhef of een pakkende zin, maak je de lezer vanaf het eerste moment nieuwsgierig om verder te lezen. Je wilt tenslotte dat jouw huis opvalt in het ruilaanbod.

Vervolgens is het belangrijk om een goede omschrijving te geven van je huis, de verschillende kamers, de voorzieningen en de omgeving. Op deze manier krijgt men een goed beeld van het huis en kunnen de geïnteresseerde leden bepalen of jouw woning aan hun ruilwensen voldoet.

Huizenruil is persoonlijk. Als huiseigenaar wil je graag weten met wie je in contact komt. Geef daarom ook aandacht aan je persoonlijk profiel. Wat is de samenstelling van je gezin? Zijn er huisdieren? Huizenruil vindt in de meeste gevallen plaats met gelijkgestemden.

Zeg eens Cheese!

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Je hoeft geen professioneel fotograaf te zijn om mooie foto’s te maken. Neem je foto’s op een heldere dag, bij voorkeur in een liggend formaat, zodat je een groot blikveld creëert…en ohjaa! Zorg dat het huis een beetje opgeruimd is wanneer je foto’s gaat maken.


Jouw huis is uniek

Denk niet bij het tonen van jouw huis op het ruilplatform: ´mijn huis is groter of kleiner dan dat van de ander´. Iedereen is op zoek naar een andere ervaring en beleving . Een weekendje weg naar een leuke stad, of een vakantie naar een rustige regio. Wees bewust van de rijkdom dat jouw huis te bieden heeft. Wat is er te doen in de rechtstreekse omgeving?

Een persoonlijke aanpak

Je hebt jouw ideaal ‘vakantiehuis’ gevonden! Het is de hoogste tijd om contact op te nemen. Maak je eerste bericht persoonlijk. Laat hen weten wat je aantrekt aan de ruiladvertentie en waarom je graag met hen in contact komt voor een huizenruil.

Wees er ook van bewust dat niet ieder contact gelijk een ‘match’ is. Soms moet je meerdere berichten sturen om de perfecte ruilmatch te vinden.

Is het eerste contact gelegd, en jullie staan allebei open voor een potentiële huizenruil? Zorg dat je meermaals contact houdt; zodat je elkaar en het huis beter leert kennen. Werk samen toe naar de huizenruil. Zo wordt het uitkijken naar de ruil, haast net zo leuk als de vakantie zelf! Er zijn al veel vrienden gemaakt tijdens huizenruil.

Goede afspraken maken goede vrienden

Is de ruil bevestigd? Maak dan goede afspraken. Uit wie bestaat je reisgezelschap? Hoe vind de sleuteloverdracht plaats? wil je eventueel naast het huis ook de fietsen beschikbaar stellen? Spreek goed met elkaar af wat de huizenruil inhoudelijk bevat. Een goede transparantie, en respect voor elkaar is de belangrijkste bouwsteen van een succesvolle huizenruil. Het opstellen van een huizenruilovereenkomst kan helpen om alles op papier te hebben.

Wellicht heb je een goede kennis, of familielid die de mensen een korte rondleiding willen geven van het huis of de sleutel willen overhandigen bij aankomst. Daarnaast biedt je hen een mogelijkheid om contact te houden, wanneer er onverhoopt een voorval is.

Heb vertrouwen in elkaar, en respecteer elkaars bezittingen. Berg persoonlijke en dierbare spullen op in een daarvoor bestemde kamer of afgesloten kast. De mensen die aan huizenruil doen, weten wat je bezit waard is.


Een huisboekje is bij huizenruil een ideale navigatiegids

Het maken van een ´huisboekje´ is een absolute aanrader wanneer je vaker aan huizenruil doet. Het is een allesomvattende informatiemap over de woning en haar omgeving. Vragen over hoe verschillende apparaten werken of info over wanneer het vuilnis buiten gezet moet worden, kunnen op deze manier eenvoudig worden beantwoord.

De belangrijkste vraag die je als gastheer aan jezelf moet stellen: Wat willen (en moeten) mijn gasten, die voor de allereerste keer naar mijn huis komen, weten?

Niet enkel de algemene info hoeft gedeeld te worden in een huisboekje. Wees persoonlijk en deel bijvoorbeeld met elkaar de leukste highlights uit de omgeving of beste adresjes om uit eten te gaan.

Het zit in de kleine dingen

Zit de vakantie er op? Iedereen komt graag thuis in een schoon huis. Zorg dat alles correct en schoongemaakt achtergelaten wordt. Een warm huis, is een warm thuis.

Het zijn vaak de kleine dingetjes die de vakantie speciaal maken. Met een kleine attentie bij vertrek of aankomst, geef je net dat extraatje. Denk aan een lekker streekproduct, een leuk presentje of een gevulde kast met basisproducten.

Met deze bovenstaande tips kan jouw reis naar een succesvolle huizenruil bijna niet meer fout lopen.

Wil je graag meer weten over huizenruil, aarzel dan niet om Eigenhuisruil te contacteren.